Egészségmegőrzés: Kertünk félreértett növénye:a kövér porcsin.

Szeretettel köszöntelek a Életsziget közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 49 db
  • Videók - 22 db
  • Blogbejegyzések - 263 db
  • Fórumtémák - 2 db
  • Linkek - 119 db

Üdvözlettel,

Életsziget vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Életsziget közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 49 db
  • Videók - 22 db
  • Blogbejegyzések - 263 db
  • Fórumtémák - 2 db
  • Linkek - 119 db

Üdvözlettel,

Életsziget vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Életsziget közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 49 db
  • Videók - 22 db
  • Blogbejegyzések - 263 db
  • Fórumtémák - 2 db
  • Linkek - 119 db

Üdvözlettel,

Életsziget vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Életsziget közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 49 db
  • Videók - 22 db
  • Blogbejegyzések - 263 db
  • Fórumtémák - 2 db
  • Linkek - 119 db

Üdvözlettel,

Életsziget vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Kertünk félreértett növénye: a kövér porcsin
Scheftsik Tamás, 2013. augusztus 29.

Sokszor, amikor az ember a kertben ténykedik, bosszankodik a gaz miatt. A legrosszabbak azok a növények, melyek gyorsan nagy területet borítanak be, és hiába húzkodjuk ki, újra és újra kinőnek. Ilyen a kövér porcsin is, aminek most egy új „irtási” módszerét ismerhetjük meg: együk meg. merthogy amellett hogy ehető – és az íze sem rossz – ráadásul gyógyhatása is van, illetve olyan anyagokat tartalmaz, amikhez hozzájutni nem a legegyszerűbb.



Fellelhetősége

Ahhoz, hogy hozzájuthassunk ehhez a kicsit sem különleges finomsághoz, nem kell mást tennünk, mint kimenni a kertbe, és lehajtani a fejünket. Ezután néhány lépést így tegyünk meg, és nagy valószínűséggel belebotlunk a pirosas szárral és zöld levelekkel rendelkező növénybe. Húsos, vaskos részei, és jellegzetes kinézete miatt nem is nagyon lehet eltéveszteni.

Hatóanyagok

A kövér porcsin bővelkedik omega3 zsírsavakban. Ez az az anyag, amit egyébként csak a halak fogyasztásával juttathatunk be a szervezetünkbe, ez azonban sokak számára nem kifejezetten vonzó lehetőség. Emellett a növényben sok a C és az E-vitamin, valamint a béta-karotin is.antioxidáns tartalma sem elhanyagolható, ráadásul az immunrendszert is erősíti.

Hatásai

Az előbb említetten kívül a kövér porcsin jó hatással van a vércukorszintre, és jótékonyan befolyásolja a koleszterinszintet is. védi az ereket a meszesedés ellen, illetve serkenti a vérkeringést is. vitamintartalmának köszönhetően pedig rendszeres fogyasztás mellett megvéd a fertőzésektől, és gyorsítja a sebgyógyulást is.

Ehető?

Nem csak hogy ehető, hanem kifejezetten kellemes, savanykás íze is van. A növénysokféleképpen elkészíthető, így igen nagyban hozzájárul ahhoz, hogy étkezéseink sokszínűbbek lehessenek.

Saláta

Semmi másra nincs szükségünk, mint magára a kövér porcsinra. Távolítsuk el a gyökeret, és vágjuk kisebb darabokra az egész növényt. Egy kis olivaolaj, némi fűszer, és már fogyasztható is. akinek ez így egy kicsit kevés, az vágjon hozzá paradicsomot, paprikát, némi uborkát és egy kevés olajbogyót. Egy nagyobb tálban forgassa össze a hozzávalókat, fűszerezze, és öntse nyakon egy kevés citromlével. Fél órát pihentessen a hűtőben, hogy az ízek összeérjenek. És már eheti is.

kövér porcsin

Leves

Hozzávalók:

  • 60 dkg. kövér porcsin
  • Csontlé
  • Tojás
  • Tejföl

csontlevest készítsük el, ahogyan szoktuk. Mehet bele a vöröshagyma, a fűszerek, és amit még a szemünk – szánk megkíván. Ha készen van, akkor hagyjuk egy kicsit hűlni, és tegyük turmixgépbe. Adjuk hozzá a két tojást, és a nyers kövér porcsint. Dolgozzuk össze, majd öntsük vissza a lábosba, és forraljuk fel újra. Tálalásnál egy kiskanál tejföllel megbolondíthatjuk.

Porcsinfőzelék

Hozzávalók:

  • 2 ek. zsemlemorzsa
  • 50 dkg porcsinlevél
  • Húsleves alaplé
  • Tejföl

A zsemlemorzsát egy kevés olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a porcsinleveleket. Egy kicsit megpuhítjuk, majd felöntsük az alaplével, és tejföllel ízesítjük. Aki szereti a spenótot, az elkészítheti fokhagymásan, turmixlova is a kövér porcsint, úgy is nagyon finom.

Gyümölccsel

Ha nem akarunk főzőcskézni, de a saláta nem a mi műfajunk, akkor halmozzunk kövér porcsint a turmixgépbe, és adjunk hozzá körtét, almát, ananászt, amit éppen megkívánunk. Dolgozzuk össze, öntsük pohárba, és két jégkockával élvezzük az ízét. A kinézete nem a leg biztatóbb, de ez legyen a legnagyobb gondunk.

Sok olyan szépség nő a kertben, amiről először azt hisszük, hogy haszontalan gaz. De mielőtt kilószám dobnánk ki, nem árt egy kicsit utána olvasni, hiszen lehet, hogy értékes gyógynövényt akarunk éppen a komposztra vetni.

 

 

Forrás:men.hu

 

 

http://www.men.hu/kertunk-felreertett-novenye-a-kover-porcsin/eletmod/kert-es-terasz/1205

Címkék: men.hu

Kapcsolódó hírek:

  Fura neved van?

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu